Compartir

La seguretat: el debat pendent de les esquerres

Conversació entre Amadeu Recasens i Sònia Andolz moderada per Gala Pin, amb participació de membres d'entitats socials i de cossos de seguretat.

Dimarts 16 de novembre de 2021, a les 19,30 al centre cívic Fort Pienc.

La seguretat és sovint un tema protagonista de l’agenda mediàtica, però sembla ser menys un debat recurrent quan parlem de construir polítiques públiques que generin transformació social. Es habitual la cita de M. Weber en què diu que l’Estat té el monopoli de la violència, amb la qual s’associen sovint els cossos de seguretat. A Catalunya hem viscut també episodis de violència institucional que han estat visibles (o fins i tot, s’han pogut arribar a corregir) gràcies a la denúncia i el treball de moviments socials i entitats. Però quin es el marc per pensar en constructiu les polítiques públiques de seguretat des de les esquerres?

Els rics es poden pagar la seguretat privada, les persones amb menys recursos, tenen el servei públic que suposen els cossos de seguretat, quines eines cal implementar per garantir el principi d’universalitat i evitar discriminacions? La seguretat es cada cop més un tema transversal que es desenvolupa en administracions públiques fraccionades, li estem demanant als cossos de seguretat que resolguin problemes que no pertanyen a l’àmbit securitari?

En definitiva, cal debatre en profunditat sobre les polítiques públiques de seguretat, cal fer-ho també per evitar que l’extrema dreta guanyi espai polític a partir de la generació de la por. Cal que la seguretat deixi de ser un tema que resulta incòmode a les esquerres i que siga un tema pel qual pensar i dissenyar polítiques públiques inclusives, i en tenim exemples i experiències.

Tot i que sovint ens costa parlar-ne i cal pensar d’acord amb el context actual de crisi climàtica amb un futur desdibuixat, perquè l’inseguretat sovint es confon amb el sentiment d’inseguretat, i el context requereix pensar la seguretat de manera integral i situada.

Per això hem organitzat aquesta conversa que pretén ser una primera trobada en la que abordar aquesta temàtica.

Conversació entre Amadeu Recasens, ex-comissionat de seguretat de l’Ajuntament de Barcelona i expert en matèria de seguretat, i Sònia Andolz, politòloga analista de seguretat i conflictes, moderada per Gala Pin, ex-regidora i activista de Sobiranies.

A la Fila 0 comptarem amb Mireia Vehí, diputada de la CUP al Congreso; Cristina Manresa, comissària del cos de Mossos d’Esquadra; Mohammed Halhoul, Consell Islàmic i president de Tot Raval, Joan Antoni Quesadas, intendent major de la policia local de Sabadell; Anabel Rodríguez, directora de prevenció de l’Ajuntament de Barcelona; i Sonia Olivella, del centre de Drets Humans irídia.

La xerrada es gratuïta i es podrà assistir fins omplir aforament, per registrar-se es necessari inscriure’s en aquest formulari. Serà necessari l’ús de mascareta durant l’acte. L’acte començarà puntual.

(Esdeveniment a Facebook)

Reader Interactions

Newsletter

Responsable: Associació Institut Teoria i Praxi. NIF G-67544767. C. Rocafort 242 bis, 2n de 08029-Barcelona. Email: info@sobiranies.cat. Finalitat: Tramitar peticions dels usuaris. Informar sobre el contingut de la pàgina. Comercialitzar béns i serveis. Legitimació: Propi consentiment de l’usuari. Destinataris: Associació Institut Teoria i Praxi i proveïdors legitimats externs necessaris pel desenvolupament de l’activitat. Drets: Accedir, Rectificar, suprimir i altres establerts a la política de privacitat. Contactant amb info@sobiranies.cat. Informació addicional: Aquí es pot accedir a la política de privacitat.