Compartir
Monogràfic Back Mirror COVID-19

Monogràfic Especial Coronavirus

Aquests darrers mesos, i encara queda, hem viscut com en una sèrie de ciència ficció futurista. Com en un episodi de la popular Black Mirror. No sabem com seguirà, però ens aturem en aquest monogràfic per veure on som i què sabem a dia d’avui, i per fer fer-ho partim d’una mirada obligada al retrovisor de parar i pensar. En els darrers mesos, i els darrers anys.

Crèiem resignadament que la crisi financera d’aquell llunyà 2008, convertida en estafa i saqueig, s’assentava com la nova normalitat. Final de cicle, dèiem, en veure com s’imposaven els seus autoritarismes i arrelava la nova misèria de sempre. Però quan crèiem que començàvem almenys a conèixer les respostes, un virus ha vingut a canviar d’arrel les pròpies preguntes. Com tothom, sospitem que res no tornarà a ser exactament igual. I que segons quin aspecte d’aquesta vida col·lectiva que tenim, està sent profundament trasbalsat i modificat en uns termes, temps i formes que només sospitem. Però si una cosa hem d’haver après -i n’hem d’haver après molt més!- és que quan van maldades, ells no dubten un instant en carregar sobre nosaltres, les classes populars, els costos de seguir mantenint privilegis, status i corona.

Delenda est Monarchia (raons d’una consigna)

Ortega y Gasset es queixava iradament que Alfons XIII de Borbó pretengués “tornar a la normalitat” després d’haver participat activament d’un règim corrupte i en decadència. Segons l’opinió d’Ortega només hi havia una única alternativa, sintetitzada en una consigna dràstica que parafrasejava els generals romans que van haver d’enfrontar-se amb Cartago: Delenda est Monarchia (la Monarquia ha de ser destruïda).

Drets humans o seguretat, aquesta és la qüestió?

Està per veure si aquesta crisi, que posa en relleu una vegada més de la importància de la ciència i dels serveis públics de salut universals serà un revulsiu per a l’extrema dreta o si bé aprofitaran aquesta crisi per, una vegada més, treure rèdit de la por de la ciutadania a un perill intangible.

La crisi de la sobirania i el nou camp de lluita

El títol del llibre inclou un terme molt present tant a la teoria política com a la disputa política actual, prova d’açò és el títol de l’institut on es publica aquesta ressenya.
En un moment com l’actual, l’aliança públic-cooperatiu no és una de les opcions possibles a elegir, sinó que és l’única possibilitat de plantejar una ofensiva política per tal de garantir el dret d’existència.

Són els Serveis Ecosistèmics, «idiota*»!

Són els Serveis Ecosistèmics, «idiota*»!

Si alguna cosa hem d’aprendre de la crisi de la covid-19 és que necessitem ampliar urgentment la nostra visió, i les nostres referències, per connectar les preguntes i els models, i els indicadors i les narratives que fem servir, per respondre-les amb una nova bioeconomia circular que ja comença a obrir-se camí malgrat l’hostilitat de tots els camps monodisciplinaris tradicionals.

El retorn de Gaia

Aquest confinament en certa manera és una volta més al primer replegament que va començar fa dècades amb el desplaçament massiu de la majoria de la població.

Newsletter

Responsable: Associació Institut Teoria i Praxi. NIF G-67544767. C. Rocafort 242 bis, 2n de 08029-Barcelona. Email: info@sobiranies.cat. Finalitat: Tramitar peticions dels usuaris. Informar sobre el contingut de la pàgina. Comercialitzar béns i serveis. Legitimació: Propi consentiment de l’usuari. Destinataris: Associació Institut Teoria i Praxi i proveïdors legitimats externs necessaris pel desenvolupament de l’activitat. Drets: Accedir, Rectificar, suprimir i altres establerts a la política de privacitat. Contactant amb info@sobiranies.cat. Informació addicional: Aquí es pot accedir a la política de privacitat.