Compartir

Sobre Reddit i Robinhood. Possibles armes connectives de destrucció financera?

Enfront de la frustració que provoquen les elits financeres que dirigeixen el mercat a cop d'especulacions capritxoses, la narrativa disruptiva de Reddit-Robinhood-GameStop ha caigut com a aigua fresca en el desert. Semblaria que per fi, la “gent comuna” ha pogut prendre les regnes del mercat contra el poder titànic de WallStreet. No obstant això, aquesta narrativa de David contra Goliat es desmunta en analitzar l'estructura i funcionament de l'app.

29/03/2021

Artice elaborat en col·laboració amb la xarxa tecnopolítica.cc [https://tecnopolitica.net/es/content/about]

The front page of the Internet. Així es presenta Reddit, la plataforma que els/les boomers cridarien agregador de notícies i els/les millennials, comunitat. Reddit gesta, fa desaparèixer i multiplica els fenòmens culturals. Fins i tot ha arribat a crear un mercat fake de valors d’economia meme (el subreddit r/MemeEconomy). La revista Forbes, en analitzar la sàtira, va considerar mult humà (sic) que algú acabi creant un mercat per a especular amb la popularitat o l’oblit dels memes.

Però aquí el subreddit que ens interessa és r/WallStreetBets, on el gener passat milers d’inversors es van organitzar, aquesta vegada amb diners pel mig, per a pujar el valor de les accions de l’empresa de videojocs GameStop, traient avantatge dels curtistes. Una inversió troll col·lectiva orquestrada a través de Reddit i executada amb l’aplicació de trading Robinhood.

Enfront de la frustració que provoquen les elits financeres que dirigeixen el mercat a cop d’especulacions capritxoses, la narrativa disruptiva de Reddit-Robinhood-GameStop ha caigut com a aigua fresca en el desert. Semblaria que per fi, la “gent comuna” ha pogut prendre les regnes del mercat contra el poder titànic de WallStreet. En paraules de DeepFuckingValue, usuari freqüent de r/WallStreetBets, les anàlisis de la qual sobre GameStop han influït en aquesta acció col·lectiva: “Els fons compten amb equips d’analistes que treballen junts per a recopilar recerques i idees decisives sobre inversions, mentre que els/les inversors/es individuals no han tingut aquest avantatge. Les xarxes socials estan igualant el terreny de joc”.

No obstant això, aquesta narrativa de David contra Goliat es desmunta en analitzar l’estructura i funcionament de l’app.

Robinhood: més que revolucionari, còmplice de les elits

Robinhood proclama “democratitzar” les finances: “totes som invesores”. Però basa el seu negoci, com moltes altres apps gratuïtes, en la captura i venda de les dades de les seves usuarixs. Un dels seus principals beneficiaris és el gran fons d’inversió Citadel. Les dades generades en Robinhood faciliten a Citadel informació en temps real sobre les transaccions abans que es realitzin, la qual cosa li permet operar amb avantatge. Més que un revolucionari, aquest Robinhood de les finances dadificades sembla un còmplice de les elits.

Després del gran renou, els competidors de Citadel en WallStreet han anomenat a l’ordre intervencionista, no per purisme regulador sinó per a guanyar temps i construir aliances davant el nou escenari. Quan s’hagin reacomodat, apel·laran de nou a la llibertat de mercat.

Futurs oberts: fer trontollar WallStreet des d’una pantalla?

Ara bé, vista aquesta performance des de les seves potències, es pot intuir algun valor polític. Si fins ara la majoria d’àmbits del capitalisme financer semblaven inexpugnables, l’experiència d’aquesta acció col·lectiva mostra que la potència dels eixams digitals -que els moviments socials ja coneixen i han posat en pràctica amb èxit en nombroses ocasions- podria arribar a posar en escac fins i tot a WallStreet. Aquest moviment podria llegir-se com una protesta amb aspectes emocionals (fins i tot irracionals) motivada en molts casos pel pur gust de participar col·lectivament en una cosa inèdita i boja; també com a resposta al sentit d’impotència davant els mecanismes abstractes de l’economia contemporània.

Però sens dubte l’ocorregut és difícil de ser interpretat des d’un marc únic i coherent. Les possibilitats que obre són diverses, fins i tot antagonistes. El que sí que queda clar és que assenyala una cosa nova, que ni els seus protagonistes aconsegueixen encara definir. Tal com afirmaven en un statement col·lectiu en un post que posteriorment van eliminar de Reddit:

“Totes tenim l’oportunitat de formar part d’alguna cosa que no ha existit abans. Alguna cosa entre un fons d’inversió, una xarxa social, un sindicat i una API”.

El que trobem en r/Wallstreetbets és una acció col·lectiva experimental i oberta. Per descomptat, les elits financeres tenen capacitat de neutralitzar aquesta possibilitat, que a més pot resultar costosa i perillosa per a la “gent comuna” en termes materials.

Res està dit respecte al destí d’aquesta exploració. Val la pena intervenir més democràticament en el mercat? Devem trollearlo, generant armes connectives de destrucció financera? Serem capaços d’assumir les responsabilitats materials del col·lapse tenint entre mans un projecte alternatiu prou robust per a oposar alguna cosa més que destrucció i resistència?

Reader Interactions

Newsletter

Responsable: Associació Institut Teoria i Praxi. NIF G-67544767. C. Rocafort 242 bis, 2n de 08029-Barcelona. Email: info@sobiranies.cat. Finalitat: Tramitar peticions dels usuaris. Informar sobre el contingut de la pàgina. Comercialitzar béns i serveis. Legitimació: Propi consentiment de l’usuari. Destinataris: Associació Institut Teoria i Praxi i proveïdors legitimats externs necessaris pel desenvolupament de l’activitat. Drets: Accedir, Rectificar, suprimir i altres establerts a la política de privacitat. Contactant amb info@sobiranies.cat. Informació addicional: Aquí es pot accedir a la política de privacitat.